Results 1 to 5 of 5

Thread: transmission problem?

  1. #1

    transmission problem?

    Anyone ever have this happen? AA2. 3200 miles. upgraded harrop. stock transmission, clutch.

    I was driving today. Turned a corner. Shifted from first to second and nothing there. Felt almost like the shift linkage became disengaged. Was fortunate in that was only a few blocks from home--coasted there. I can grasp the arms on the top of the transmission and when I move the shift arms the shift knob moves side to side and front to back, so the problem is not the linkage. Perhaps the input shaft broke????? Clutch feels fine. No grinding. Just no forward or reverse movement at all.

    Ideas?

    thanks

    ben

  2. #2
    Neutron
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    2,677
    Country
    United States
    Broke the roll pin. 99.99% sure. cheep simple part to replace. I'd recommend getting stronger ones and checking them every 1000 miles or so

    http://arielatomchat.com/forums/thread25.html


    Edit:
    Here is a pic of the pin in the lever. Its probably broken in half on the inside

    the high profile toy thrower

  3. #3
    Proton Terry Kennedy's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    NYC
    Posts
    793
    Country
    United States
    Quote Originally Posted by beckertb View Post
    Ideas?
    Sometimes that pin just falls out. Safety wire as shown in Bolus' photo is a good idea.

    Here's a handy-dandy chart of the lever position to gear mapping:
    Attached Files Attached Files

  4. #4
    Neutrino Norm's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Lake Tapps, WA
    Posts
    2,221
    Country
    United States
    Ben, yes Bolus is correct these shear all of the time and it more than likely your issue, but, thanks for bringing it up as I need to order some.

  5. #5
    Quote Originally Posted by bolus View Post
    Broke the roll pin. 99.99% sure. cheep simple part to replace. I'd recommend getting stronger ones and checking them every 1000 miles or so

    http://arielatomchat.com/forums/thread25.html


    Edit:
    Here is a pic of the pin in the lever. Its probably broken in half on the inside

    Exactly right. I just wanted to say spot on. Now I have 8 extras





    I replaced it with the hardened stainless ones that were recommended in this thread. Hope it makes it another 3200 miles

    Ben

Similar Threads

  1. My name is Lane and I have a problem
    By Lane in forum Welcome New Members! You MUST post here first to activate your account!
    Replies: 9
    Last Post: December 24, 2011, 09:35 AM
  2. Need help removing shifter cables, at the transmission Calling Positron!!
    By silver in forum US Ariel Atom 2 (Brammo) Technical Discussion
    Replies: 11
    Last Post: July 3, 2011, 10:00 AM
  3. Replacement transmission shifter bushings
    By Gage in forum US Ariel Atom 3 (TMI) Technical Discussion
    Replies: 11
    Last Post: May 21, 2011, 06:46 AM
  4. Transmission Upgrades
    By Gage in forum US Ariel Atom 2 (Brammo) Technical Discussion
    Replies: 17
    Last Post: April 26, 2011, 12:23 AM
  5. VIN problem
    By DarthChicken in forum GM Ecotec LSJ Engine Technical Discussion
    Replies: 24
    Last Post: March 11, 2011, 05:16 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •